Geschiedenis

Johan De Mol (61) en Geert Van Daele (66) waren er van het eerste uur bij, en zijn er nog bij. Tijdens een training in de turnzaal van de gemeenteschool in Beervelde, laten ze palet en balletje even opzij liggen voor een gesprek.

“Het is allemaal begonnen met de sportvereniging Lobos die in 1977 werd opgericht. Binnen die club werden er verscheidene sporten beoefend, en eigenlijk vooral volleybal, maar er waren ook geregeld ‘pingpongtornooien’. Die vielen in die mate in de smaak dat er al snel werd besloten om ook een tafeltennisafdeling op te richten. In het begin speelden we gewoon op de tafels van de buren. Laurent Lachaert, nu 91, de vader van Gerda Lachaert en de grootvader van Anke De Sutter, was één van de eerste leden en winnaars. De interesse groeide, mensen die nog niet eerder tafeltennis gespeeld hadden wilden initiatielessen, en al vrij snel zijn we met een afzonderlijke club begonnen. Dat kon, ondermeer omdat we van de sportvereniging Lobos een eigen ‘startkapitaaltje’ kregen.”

De club sloot aan bij de toenmalige Koninklijke Belgische Tafeltennisbond, maar omdat er nogal wat boetes moesten betaald worden omdat men soms met te weinig spelers op een tornooi kwam, of er scheidsrechtersbladen niet echt correct ingevuld waren, stapte de club over naar het katholiek verbond. Toen bleek dat het niveau van de competitie daar iets te laag lag, stapte men opnieuw over naar de Vlaamse Tennisliga.

In zijn ledenboek kan Johan De Mol nog aflezen dat er in het seizoen 1978-1979 net geen 50 leden waren, ongeveer gelijk verdeeld over jongens, meisjes en volwassenen. Vandaag telt de club 54 leden: “Tafeltennis is een sport waarin je heel traag evolueert. Het is een hele tijd als een soort vals plat, om daarna de kwaliteit van je sport plots de hoogte te zien invliegen. Niet iedereen kan dat geduld opbrengen. Heel veel beginnen er vrij jong aan, maar eens ze een jaar of 16 worden, en andere geneugten van het leven ontdekken, haken er veel af. Maar diegenen die doorzetten en evolutie in hun spel zien, oogsten daar ook het resultaat van” aldus Geert  Van Daele.

TTC Lochristi-Lobos speelt momenteel met ploegen in tweede, derde, vierde en vijfde provinciale. Er is een jeugd- en een veteranenploeg.

Toen TTC Lobos de lokalen van het voormalige ‘staatsschooltje’ in Lobos ontgroeide, vond de vereniging een aantal jaren onderdak in café Sint-Cecilia (vroeger zaal Dorny en later Eureka Shop), om nog later te verhuizen naar de sportzaal van de gemeenteschool Lochristi aan de Koning Boudewijnlaan, en later ook in de turnzaal van de gemeenteschool in Beervelde. “In Beervelde trainen we op dinsdag, in Lochristi op vrijdag. De competitiewedstrijden hebben doorgaans op zaterdag plaats. In Lochristi hebben we 12 tafels, in Beervelde 7.”

Bron: Rudy Tollenaere, Het Nieuwsblad.
Artikel ook te vinden op Het Nieuwsblad.